Diyafram kası altında kalan vücut bölgemizde hayati organlar vardır. Karaciğer, böbrekler, dalak gibi. Bağırsaklar; bu bölgenin sindirim sonrası artıkların dışarıya atımını gerçekleştiren, epeyce büyük bir alan kaplayan organdır. Bağırsaklarda yüksek sayıda nörona sahip bir ikinci beyin olduğu keşfedildikten sonra, şimdi de bağırsak askısı olarak da adlandırılan Mezenter’in de başlı başına bir organ olarak kabul edilmesi; karın bölgemizin önemini iyice arttırmıştır.
Leğen kemiklerimizi kökte birbirine bağlayan ve ayrıca diyaframa da bağlanan Psoas (Ruh Kası)kasını da bilgimize katınca karın bölgemizin keşfedilmeyi bekleyen pek çok sırrı olduğu kesin.
Nefes açısından baktığımızda bedenin alt bölgesi; ihmal edilen, nefes alıp vermenin içine katılmayan bir durumdadır.Yağlanmalar nedeniyle tembelleşen kaslar, sindirim organları, üreme organları, yaş ilerledikçe bedende sıkıntılar yaşanmaya başlar. Adını pek duymadığımız sendromlar, hastalıklar, hatta mantarlar, bakteriler ile karın bölgesindeki sağlıksız olan her durum diğer beden bölgelerimizde ciddi hastalıklar ve hatta üst beyini etkileyerek psikiyatrik önemli hastalıklar meydana getirir.
Örneğin Candida denilen bir mantar türü bağırsakları tuttuğunda, fibromiyalji, romatizma, eklem bozuklukları, artrit gibi ağrılı hastalıkları taklit eden semptomlar gösterir ve akla gelip teşhis edilmesi gerçekten zordur.
Bu nedenlerle karın bölgemiz ve kolon -yani bağırsaklarımız- çok itina etmemiz gereken beden bölgemizdir.
Diyafram nefesinin önemi hakında yılllardır yaptığımız çağrılar ve yazdığımız tüm bilgilere şimdi artık biraz daha ayrıntı katmak zorundayız. Biz nefesçiler, nefes çalışmalarıyla her organımıza yönelik çalışabileceğimizi biliriz ve söyleriz. Kolon ve rektum bölgemiz, özellikle nefesin dinamiği içinde kolaylıkla hissedebileceğimiz ve yönlendirebileceğimiz bir bölgedir. Çünkü bu bölgede kuvvetli ve özel sinir ağı yapısı vardır.
Diyafram nefesi ile diyaframı tam güce ve potansiyele geçirmeyi başardığımızda kişinin sağlık ve ruhsal durumunda pek çok şeyi değiştirebiliyoruz. Örneğin bağırsak tembelliği… Psoas Nefesi çalışarak da kök bölge, siyatik, bacaklar, doğum kasları, üreme organları ve cinsellik konusunda ve ruhun dengesi için faydalı değişimler meydana geliyor.
Kolon ve rektumun önemi son yıllarda artan kanserleri nedeniyle ortada. Eski tuvalet yapımızı avrupa klozet yapısıyla değiştirmemiz ile, rektum ve kolonun organsal çalışma sistemine ters düştüğümüzü söylüyor şimdilerde pek çok bilim adamı. Ama apartman dairelerinde yaşarken pek çok sebeple klozet yapısından da eskiye geriye dönemiyoruz.
Peki ne yapacağız o zaman?
Kolon bölgemiz için özel egzersizler yapmak ve bunu özellikle nefesle yapmak, bizi negatif etkilerden korumaya yardımcı olacaktır.
Nefes ile Kolon çalışmasını nasıl yapacağız?
Öncelikle çok sert olmayan bir zemine bağdaş kurarak oturun ve gözlerinizi kapatıp nefesinize odaklanın. Sakin sessiz derin geniş ve dairesel nefesler alarak tüm bedeninizi hissedin ve sakinleşin. Hafif sakin bir müzik ve yumuşak ışık, mum, tütsü kullanabilirsiniz.
Sonra ayaklarınızı değiştirmeden aynı pozisyonda yere yaratarak sırt üstü duruma gelin. Bu sırada daha önceden hazırladığınız bir mindere sırtınızı koyabilirsiniz. Sırtınız daha yüksekte, bacak basen bel bölgeniz tamamen yerde olsun.
Aldığınız bu pozisyonda karın alt bölgenize odaklanın ve karnınızı şişirerek nefes alın, karnınızı içe çekerek nefes verin. Bir süre nefes alıp vermeye devam edin. Alıp vermeler arasında minik duraklar koyarak bekleyin ve nefesinizi al bekle ver bekle dörtlü döngüsüne çevirin. Bedeninizin diğer tüm kısımlarını gevşetin, kollarınız yerde ve rahat olsun.
Bir süre karın bölgenizi nefes ile yumuşattıktan sonra kolon bölgenizi ve rektum çıkışını hissedin.Şimdi nefes alışınız sırasında kolonun içini şişirerek genişlettiğinizi düşünün ve rektumu dışarıya doğru hafif ıkınarak itin. Nefes verirken tersini yapın ve kolon ile rektumu içeriye doğru küçülterek toplayın. Karnınızı ve diyaframı içeriye çekerek nefes verirken içinizin sönen balon gibi küçüldüğünü imgeleyin ve bunu kaslarınız ile de gerçekleştirmeye gayret edin.
Bu nefes alışverişine en az 10 dakika devam edin. Düzenli olarak her gün uygulayın ve kendinizi izleyin.
Bağırsak tembelliğinizde ve gerginliğinizde mutlaka değişim yaratacaktır. Kolon kaslarınızı, rektum kasları ve sinirlerini, mezenteri nefes egzersizi ile aktif hale getirdiğiniz için düzenli uygulamada faydalarını çok yönlü olarak yaşayacaksınız.
Neoglance Nefes Akademisi
Nesrin Dabağlar
İletişim: 0539 509 23 13