Mevcut öğretim sisteminde öğrencilerin; gerçek kimliklerini, yeteneklerini, isteklerini, amaçlarını, hedeflerini tespit etmelerinde ve sosyal kişiliklerini oluşturmalarında, farklı yan çalışmalarla desteklenmesi gerekliliği vardır. Motivasyon güçlerini, azimlerini, kendi temsil sistemlerini, çalışma yöntemlerini, özgüvenlerini, becerilerini, dengelerini, performanslarını doğru yönlendirme ve kullanma konusunda kesinlikle aile ile okul dışında başka bir yol arkadaşına ihtiyaçları vardır.
Çoğunlukla çalışan ebeveynlerin zaman sorunları nedeniyle öğrenci; ilgi eksikliği yaşayabilir. Doğası gereği zor bir dönemde olduğundan kendi kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle uyumsuzluk yaşar. Bu dönemde gerçek hedefine ulaşmak için yanlış yollar seçebilir.
Öğrenci Koçluğu, öğrencinin gerçek potansiyelini ve hedefini tanımasını sağlayıp,öğrenme teknikleri, hedef belirleme teknikleri, okuma teknikleri ve başka diğer tespit ve uygulama teknikleriyle, öğrencinin öğretime uyumlanmasını ve yolunu en baştan doğru yürümesini sağlar. Sağlıklı öğrenci, doğru nefes alan öğrencidir…
ÖĞRENCİ VE NEFES
Öğrenci olmak; yoğun çalışma ve yoğun stres ortamında bulunmak demek. Stresli bir çalışma döneminde öğrenciler, kendi fiziksel ve ruhsal sağlıklarını koruma konusunda bilgilere sahip olmalılar. Nefesin ne kadar önemli olduğunun farkına varmak, doğru nefes almak, stresle başa çıkabilmek, hedefe odaklanabilmek, heyecanı kontrol edebilmek, gerginliği azaltabilmek nefesle mümkündür.
Gençler, nefes teknikleri uygulayarak beynin nefesten sorumlu medullasını daha üst bir performans için eğitebilir. Dokulara oksijen taşınmasını mükemmel hale getirebilir. Bu durumda yeterli oksijen ve şeker ihtiyacı karşılanan beyin, öğrenmede tam kapasite ile çalışır. Öğrenme kolaylığı, konsantrasyon, motivasyon ve hafıza kullanımı açısından en iyi duruma gelir ve öğrenme limiti en üst düzeye çıkar. Nefes teknikleriyle; zihnin düşünme ve diğer zihinsel faaliyetlerde nöron gruplarının haberleşmelerini gösteren, hafif fakat fark edilebilen elektriksel aktivite patlamaları yaratır.
Yapılacak çalışmalarla ve öğrenilecek nefes teknikleriyle, eğitim dönemlerini daha kolay geçirebilirler. Onların doğru nefes almayı ve nefesle odaklanmayı öğrenmesiyle, kendileri, aileleri ve öğretmenleri için bu zor dönemin daha verimli olma şansı doğar.
Öğrencilerde Nefes Aşamaları
1. AŞAMA: NEFESLE TANIŞMAK
* Diyafram nefesini tanıma
* Sağ beyin, sol beyin özellikleri ve nefesle bağlantısı
* Bütünsel doğru nefes
* Nefesle dikkat, motivasyon ve odaklanma teknikleri
* Nefesle heyecan kontrolünü öğrenme
* Nefesle sakinleşme ve gevşeme sağlama
* Nefesle stres yönetimi
2. AŞAMA: NEFESİ BÜTÜNSEL YAŞAMDA KULLANMAK
* Kişisel değerlendirmeyi doğru yapabilme (doğru içgörü)
* Kendini ifade edebilme
* Düşünce gücünü tanıma ve yönlendirme
* Öğrenme zorluğunun aşılması
* Endişe ve kaygıdan kurtulma
* Korkulardan temizlenme
* Depresyondan korunmak
* Nefesle hafızayı güçlendirmek