Ses ve Nefes

—

Ses ve Nefes

Ciğerlerden gelen havanın ses yolunun herhangi bir noktasındaki boğumlanması ile oluşan ve yayılarak kulaklarla algılanan titreşime ses denir. Sesin saniyedeki titreşim sayısına frekans ya da perde denir. Sesler, ses yolu adı verilen akciğerlerden başlayıp boğaz, gırtlak, damak, dil, diş ve dudakların çeşitli hareketleri sonucunda oluşur. Sesler oluş biçimlerine ve oluşum yerlerine göre tasnif edilirler. İnsanı diğer birçok canlıdan ayıran en önemli özellik, çıkarttığı ses ve bu sesle yaptığı iletişimdir. Sesimizle hem mesajımızı gönderir hem de ona duygularımızı, sevgimizi, kızgınlığımızı ve kaygılarımızı ekleriz. Bir de bu sesi şekillendirerek kulağa daha hoş hale getirebiliriz ki bu da insanın kendi sesli sanatını, müziğini oluşturur.

—Sesin güç kaynağı akciğerler göğüs kafesi  sırt ve özellikle de karın kaslarıdır. Bu kaslar uyumlu bir şekilde çalışarak bir körük gibi havayı kontrollü olarak pompalarlar. Genellikle  bu organların tümü diyafram olarak adlandırılır. Oysa diyafram havayı emen akciğerin hemen altında yer alan bir kas tabakasıdır. Ses havayı dışarı üflerken çıkar ve bu süreçte de diyaframın hiçbir rolü bulunmaz. Sesin önce beyinde şekillenmesi sonra ilgili organlara emir  vermesi  gerekir. Emir beyin sapı ve omurilikten ilerler. Mesaj , gırtlak, akciğer,  karın kasları ve rezonans (tınlaşım) boşluklarına (ağız,boğaz,burun) ortak bir çalışma ile iletilir. Sağlıklı bir ses için kulağın da sağlam olması gerekir. Ağzından çıkanı kulağın duymuyor deyimi , her ne kadar bu durum için söylenmişse de kulağı duymayan kişilerin seslerini kontrol edemeyip bağırarak konuşmaları hepimizin dikkatini çekmiştir. İşitme bozukluğu olduğu için sahneleri genç yaşta terk etmek zorunda kalan bir çok ünlü ses sanatçısı vardır.

Sesi Doğru Kullanmak

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik, sesi ile yaptığı iletişimdir. Her bireyin kendiliğinden sahip olduğu bir ses frekansı (aralığı) vardır ve sesin karakteristiğini belirleyen renkler bulunmaktadır. Ses aralığı eğitimle genişletilebilir.

Sesin rengi, eğitim alındıkça belli olur. Sesin oturması, şekillenmesi için sürece ihtiyaç vardır.  Her insanın bir konuşma, bir de şarkı söyleme şekli vardır.

Güzel etkili konuşma ses çıkışı ile nefesin kullanımı başarılı bir uyumla gerçekleşmelidir.

Ses İçin Doğru Nefes Almak

Doğru nefes almak dört aşamada gerçekleşir;
1.   Diyaframı kullanabilmek
2.   Nefesi diyaframda tutabilmek
3.   Nefesi tasarruflu kullanabilmek
4.   Doğru sesi çıkarabilmek

Nursen Sevdasız