Öfke ve Nefes

Öfke Ateş Gibidir

Öfke rüzgar gibidir, bir süre sonra diner; ama birçok dal kırılmıştır bile.

Mevlana

Öfke; belirli bir doza kadar sahip olmamız gereken duygulardan biridir.  Aslında zaman zaman endişeli, sinirli ve öfkeli hissetmek normal bir duygusal eylemdir. Ancak öfkenin fazlası sonradan pişman olacağımız sonuçlara sebep olabilir.

Duygularımız  bizi yönetiyor…

Çünkü; duygularımız, davranışlarımızı ne yönde belirleyeceğimizi etkiler. Duygularımız hayatımızı  renklendirir. Güzel duygular bizlere zevk verirken yaşamımıza da farklı  tatlar katarlar. Ama olumsuz duygular, öfke gibi bizi harekete geçiren sinyaller vererek, kontrol edemediğimiz davranışlar yaratarak yaşantımızı zorlayabilir.

Benzer duygular kişilerde farklı yoğunluk gösterirken farklı tepkimeler yaratır. Öfkenin tepkisi de o yüzden herkeste farklılıklar gösterir.

Öfke içimize akıttığımız bir zehir gibidir.

Öfke bizi etkiliyor…

Öfke sağlığımız üzerinde de olumsuz etkiler yaratır. Öfkelendiğimizde kaslar gerilir, düşünme yetisini kaybederek kendimize ya da çevremize zarar verebiliriz. Sürekli öfkeli bir halde zihin sağlığımız da olumsuz etkilenir.

Duygularımızın bizi yönetmesine değil, bizim duygularımızı yönetmemizi sağlayarak zihinsel ve fiziksel sağlığımızın negatif etkilemesine izin vermemeliyiz.

Öfke yönetimi için uygulanacak yöntemlerden en basit ve önemlisi; nefes yönetimidir.

Deriin bir nefes al… Bu cümleyi farklı duygu hallerinde iken sıklıkla duymuşsunuzdur. Çünkü duygularınızı değiştirebileceğiniz en çabuk ve kolay ulaşabileceğiniz bir araçtır nefes.

Bilinçli olarak alınan nefes, sadece nefes almanın da ötesinde bir anlam taşır. Aldığınız nefese bir niyet yüklemek duygularınızın dönüşmesinde daha etkilidir.

Unutmayın öfke, diğer duygulara göre etkisi en kısa süren bir duygulanımdır. İlk dakikalar içinde bu duyguya müdahale edebilirseniz, değiştirebilirsiniz.

Kontrollü ve bilinçli nefes ile öfke duygunuzu yatıştırabilirsiniz. Haydi başlıyoruz o zaman:

1- Burnunuzdan yavaşça diyaframınıza doğru nefes alın.

2- Aldığınız nefesi beş sayı kadar tutun.

3- Ağzınızdan güçlü bir huh sesiyle hızla nefesinizi verin. (Öfke ve stresten dolayı bedende  birikmiş enerjinin nefesinizle serbest bıraktığınızı hayal edin.)

4- Bu çalışmayı 3 nefes yaptıktan sonra yine burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefesinizi tutun. Nefesinizi ağzınızdan bu defa yavaşça ve bir mumu üfler gibi verin.

Bu çalışmayı öfke duygunuzdan arındığınızı ve rahatladığınızı hissedene kadar yapmaya devam edin.

Veee lütfen gülümseyin…

Biz yönetebildikten sonra olumsuz hiçbir duygumuz bizi kendisine esir edemez. Nefesinizin gücüne ve enerjisine güvenin.

Nursen Sevdasız

Nefes koçu- Access Bars eğitmeni ve uygulayıcısı- Astrolog