Nefes ile Sınav Stresi Yönetimi

Sınav Stresi

Bir yıl boyunca gece gündüz demeden çalıştınız. Yüzlerce soru çözdünüz ve bununla birlikte ek dersler aldınız.  Elinizden gelenin en iyisini yaptınız. Sınavlardan harika sonuçlar almanız gerektiği halde yine hayal kırıklığı ile çıktınız bu sınavdan. Çünkü sınav stresinizi yönetemediniz…

Bütün çabasına rağmen sadece stresini yönetemediği için sınavları başarısız sonuçlanan bir çok öğrencimiz var.

Sınav kaygısı, kişilerin sınav esnasında yaşadığı aşırı endişe, stres ve sıkıntı içeren psikolojik bir durumdur. Bu stresi yönetmeyi öğrenemediyseniz, sınavdaki performansınız yeterince iyi olmayacaktır.

Hafif bir stres durumu sınav esnasında uyarılmayı sağlayarak, sınavda daha iyi bir performans için ihtiyaç duyduğunuz mücadele gücünüzü destekleyecektir. Ancak; bu stres düzeyini iyi korumak gerekir.

Aşırı derecede hissettiğiniz korku ve stres, odaklanmanızı olumsuz etkiler. Aslında yaşadığınız endişe; stresin dozunu ayarladığınızda dengelenir. Bana gelen öğrenci danışanlarımda çoğunlukla tespit ettiğim durum; ebeveynlerine karşı duyduğu sorumluluğun baskısı ve harcadığı emeğin karşılığını alamama sonucunda yaşadığı bir performans düşüklüğüdür.

Şunu fark etmeliyiz ki, öncelikle  ebeveynler kendi endişe ve kaygılarını dönüştürmeliler, zira çocuklar kaygı enerjisini yoğun olarak ebeveynlerinden alırlar.

Stres; sadece sınav sırasında yaşanmaz tabi ki, önemli bir iş görüşmesinde ve benzeri durumlarda da  endişeli, stresli ve kaygılı durumlar mevcuttur. Bu duygu hallerinde iken genellikle sığ göğüs nefesleri alırız. Bu solunum şekli de hücrelerimize yeterince oksijen gitmesini engeller. Dolayısıyla vücudumuzda gerginliğin başlamasına, huzursuzluğun ve kaygının iyice artmasına sebep olacaktır.

Diğer taraftan düzenli, derin, yavaş ve bilinçli olarak alınan diyafram nefesleri, stresin etkilerini yok eder. Rahatlamanıza, gerginliğin azalmasına yardımcı olur. Sınav esnasında nefesinize odaklanmak, sınav sonucu ve geleceğin endişesinden sizi uzaklaştırıp şu ana odaklayacaktır. Çünkü sonuca yönelik odaklanma, endişe ve kaslarda gerginlik yaratır. Gerginlik ise; sığ nefes sonucunda beyine kan akışının azalmasına sebep olur.

Nefes tekniklerini öğrenerek bu durumlardaki duygularınızı yönetebilir ve farkındalık seviyenizi artırabilirsiniz. Nefes farkındalığı ile biliçli bir şekilde nefes almaya başladığınızda zaten kaygıyı, stresi yok etmiş olacaksınız.

Nefes Teknikleri Sınav Kaygınızı Azaltır.

Stresli anınızda hemen gözlerinizi kapatın ve diyaframdan aldığınız nefese odaklanın. Sadece nefesinizin ritmini yakalamaya çalışın öncelikle. Elinizi karnınıza koyarak diyaframınızı hissetmeye çalışın. Nefes alırken karnınızın her iki yana ve öne doğru balon gibi şiştiğini hissetmelisiniz. Odak noktanız sadece nefesinizde olsun. Zihniniz başka şeyleri düşünmeye yönelirse, yavaşça düşüncelerinizi tekrar nefesinize yönlendirin. Bir dakika bunu yaptıktan sonra şimdi daha derin ve uzun sayıda nefes almaya başlayın. Nefesinizi 5e kadar sayarak genişletin. Dikkatiniz bu yavaş ve derin nefesinizde olsun. Şimdi 5 sayı kadar bu nefesi tutun. Ardından 5 sayıda nefesinizi yavaşça verin. Son olarak 5 sayı nefessiz kalarak bekleyin. Bu sırada tüm nefesler burundan alınıp burundan verilecektir.

Bu kısa ve basit nefes çalışması beyninize oksijen gitmesini ve vücut kimyanızın asidik durumdan kurtulup alkalik seviyeye dönüşmesini sağlayacaktır. Alkalik seviyenin en önemli etkisi; zihninizde o anda oluşan endişe ve kaygı durumunu dönüştürmektir. Nefes; vücudunuzun asit-alkali yani endişe-huzur dengesini yöneten en hızlı ve en kolay araçtır.

Huzurlu, dingin ve başarılı bir sınav geçirmenizi  diliyorum…

Nursen Sevdasız

Nefes ve Bilinçaltı Teknikleri Uzmanı

0532 7762417